SEO: Avslutningsvis

Jeg går bare rett på sak med oppsummeringen, så følger noen dos and don'ts nedenfor.

Søkemotoroptimalisering, også kalt SEO på nynorsk, er altså et samlebegrep for ting man kan gjøre slik at nettsiden din skal oppleves som attraktiv for søkemotorene. Derav primært Google og Bing.

Hva burde man gjøre?

Still krav til din webutvikler og designer

Responsivt design; det burde skalere for alle enheter!

Semantisk HTML-kode; den burde burde følge normer og standarder.

Metadata; det er mulig å legge inn metadata. I hverfall alt- og title tags til bilder, samt sidetittel og -beskrivelse.

HTTPS/SSL; all trafikk burde være kryptert! Ikke bare innlogging og betaling.

God sidestruktur; eksempelvis har du en blogg burde den ligge under /blogg, og bloggposter burde ligge under /blogg/<innlegg>.

God lastetid; komprimer og optimaliser alle filer, ta i bruk caching og CDN, og benytt gjerne HTTP2 slik at flere filer kan laste samtidig fra serveren.

Skriv godt innhold

Strukturert og godt innhold som er enkelt for leseren å navigere. Ingen liker å måtte skumlese en haug med innhold før de finner det de leter etter.

Løs leserens problem, eller svar på leserens spørsmål så snart som mulig. Vi er blitt noe bortskjemte som konsumenter av innhold, og er dermed utolmodige også.

Fyll inn metadata-feltene! Disse er der ikke bare for pynt. Skriv gode sammendrag, titler og bildetekster!

Tenk utenfor boksen

Markedsfør nettsiden din! Det er utrolig hvor mye det har å si å faktisk skape litt blest rundt seg selv.

Få andre til å lenke til hjemmesiden din! Eksempelvis kan du skrive gjesteinnlegg hos andre innenfor samme niche, ta kontakt med media, reklamér osv.

Hva burde man ikke gjøre?

Ha egen nettside for mobil og nettbrett; i mobilens yngre dager var det akseptabelt å ha eksempelvis www.vg.no, og mobil.vg.no. Det er det ikke lengre.

Skrive innhold som anses som spam; ingen liker å komme over en artikkel som viser seg å bare være tull. Dette inkluderer søkemotorene.

Kjøpe og bytte backlinks; 10 000 backlinks for $100? Det er ikke for godt for å være sant, men resultatet blir nok ikke slik som du tror. Søkemotorene er raske med å sende deg nederst blant søkeresultatene dersom (når) de oppdager noe slikt.

Stuff keywords; det var vanlig før å klemme inn så mange søkeord som man kunne inn på en side. Dette er ikke tilfellet nå lengre. Holdt antallet naturlig!

 

Det var siste innlegg om SEO for denne gangen. Altså del 5/5. Hvis du ønsker å lese del 1 til 4 så finner du dem her. Følg meg gjerne på Facebook eller meld deg på nyhetsbrevet under for å holde tritt videre!

Del på: 

Vil du lære flere tips og triks?

Les flere innlegg

Eller meld deg på nyhetsbrevet!

Nyhetsbrevet inneholder bare relevante artikler og fagstoff og sendes ut maksimalt en gang i måneden.